woensdag 13 maart 2019

Wie is Jiddu Krishnamurti?

‘Ik geloof dat alle grote leraren der wereld gekomen zijn, niet om nieuwe godsdiensten te stichten, maar om de mensen te verlossen van godsdiensten.’ – K
Jiddu Krishnamurti (1895 – 1986) was uniek in mijn ogen omdat hij iedere vorm van autoriteit afwees, ook die van zichzelf. Hij ging in dialoog en hield toespraken.
Hij wilde niet verheerlijkt worden! Hij wilde geen volgelingen!
Toch bleven mensen naar hem opkijken en bleven veel mensen hem trouw.
Hij wilde enkel meewerken aan de innerlijke vrijheid van de mens. Hij gaf daarbij geen bepaalde weg aan. Hij gaf geen bepaalde theorie. Hij wilde geen guru zijn, hij wilde geen ashram. Hij zei: Een religieuze geest is gericht op feiten.
Hij sprak over het heilige, Het.
Hij zei ook, mensen die zeggen te weten, weten niet.
Het heilige kon je volgens hem niet uitnodigen. Je kunt je raam wel openzetten maar je weet niet of dat het komt.
Hij voelde zich close met de Boeddha. Zijn leringen zouden in wezen niet anders zijn. Maar… je hoeft geen boeddhist te zijn om de leringen van de Boeddha te onderzoeken op waarheid.
Hij zei dat ie tot de rijkste mensen van de wereld had kunnen behoren, omdat hem alles werd geschonken, vanwege zijn mooie ogen! Als hij iets accepteerde verdween het in de stichting.
De laatste keer dat K in Nederland lezingen gaf was in 1981, er kwamen duizenden mensen op af. De toegang was gratis!
Ook het zogenaamde niet-volgen kan een valkuil zijn als je K overal in gelijk geeft.
Volgens mij was zijn kern-lering: Kijk naar jezelf. Wees alert. Wees keuzeloos gewaar. In zien ligt actie. En… aan vrijheid gaat vrijheid vooraf! ‘De Waarheid is een land zonder paden.’
Toen hij stierf, heen ging, liet hij niemand achter om hem op te volgen. Zijn boeken moeten voor zichzelf spreken!
Hij zei ook, als je mijn leringen uitlegt aan anderen, zeg dan niet dat ik het zo bedoelde maar… dat je denkt dat K het zo bedoelde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten