dinsdag 26 maart 2019

Wie bepaalt dat jij verlicht bent?

Regelmatig zie je mensen reageren met: dat zal een verlichte nooit doen of een verlichte…
Iedereen lijkt te weten wat een verlichte is of zou moeten zijn maar is zelf niet verlicht, hoe is dat nu mogelijk?
Ook zie je dat mensen mensen volgen waarvan zij zeggen dat die verlicht zijn. Met grote stelligheid wordt dat dan verkondigd! Maar hoeveel van die verlichte figuren heb ik niet zien sneuvelen bij deze zelfde mensen, als zij toch niet voldeden aan hun heilige plaatje!
Hoe triest staat het eigenlijk met de zoeker zelf?!
Sri Ramakrishna, een van de bekendste Indiase heiligen, was absoluut tegen het feit dat mensen lezingen hielden en vertelden over wie of wat God was, terwijl ze daarbij zelf niet Godgerealiseerd waren. Hij zei, dat dat soort mensen nog meer verwarring stichtten met hun lezingen!…
Bij zen staat: De Waarheid is niet het probleem maar je mening erover!
Maar we leven heden in de tijd van meningen. Iedereen heeft een mening over alles en iedereen! Heel normaal maar is dat wel normaal?
Jezus waarschuwde, voor de balk en de splinter!
Wie bepaalt dat jij verlicht bent?Je hoeft natuurlijk niet je mond hier te gaan houden. Communicatie hoort erbij! Maar wanneer weten we wat waar is over de ander, als we daarbij zeggen zelf nog niet verlicht te wezen? Of spelen we hierbij een spelletje? Ik denk van wel maar ik zeg het lekker niet! Dat is op die manier zeker een vorm van valse bescheidenheid of zoiets dergelijks.Andrew Cohen – als voorbeeld – werd hier in Nederland door heel veel mensen geprezen. Die man kon in mijn ogen niet stuk. Succesvol!… Een kritische leraar met een eigen wereldwijd tijdschrift,… Maar wie zet nog tegenwoordig zijn tanden in hem? Zoals je dat doet met een lekker gebakje!…We zeggen te makkelijk dat we iets weten.Zelfkennis is en blijft een gevoelige zaak.En zij die ‘verlicht’ zijn (of zoiets dergelijks) staan er alleen voor. Het is geen verkiezing waaraan je deelneemt en deze dan wint of verliest! Laat God zijn werk doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten