woensdag 27 maart 2019

Wetenschap van verlichting

Dat geldt misschien voor jou maar niet voor een buitenstaander.
Jij leeft 24/7 met jezelf, dat doet niet iemand anders.
Daarbij heb je zo’n 60.000 tot 70.000 gedachtes per dag, die jij hoogstens kan waarnemen.
Ook ervaar jij alle (on)gemakken van het lichaam!En welke gevoelens door jouw lichaam heen trekken!Goed, wat zou een buitenstaander echt kunnen waarnemen?
Dus… lijkt het mij dat ‘wetenschap van verlichting’ onder jou valt!
Maar… wie of wat maakt het onderscheid?
Precies!…Niet wat je waarneemt is interessant maar wie of wat het onderscheid maakt!Misschien duikt er afschuw in jou op. En vervolgens weer liefde. Vervolgens weer hitsigheid, enzovoorts.
Het bestempelen van ervaringen als goed of fout, is het denken en niet wat je ervaart. Je kunt pijn ervaren, dat is pijn. Maar wie of wat bepaalt dat deze pijn goed of slecht is. Of je verliefdheid, goed of slecht is? Of…?
Als je niet meer iets bestempelt, wil het niet zeggen dat je niets meer ervaart.
Je leert simpelweg gewaar te zijn en dat was al je natuur maar het denken zat er steeds tussen.
Enkel als je keuzeloos gewaar bent kan de verlichting aan jou ontvouwen en niet eerder.
Ik Ben, vraagt geen oordeel.Enkel een opmerkzame geest, kan het verschil zien, tussen Ik Ben, denken en lichaam. Maar deze geest kan dat ook weer verzinnen! Je kunt ‘jouw’ Ik Ben proberen te vangen.
Daarom… is Ik Ben reeds het geval en daar kan de geest zich aan onderwerpen en niet net andersom.
De geest dient niet zelf op pad te gaan. Anders lijkt het op zoeken naar de zon in de nacht.
Nee, wanneer de zon opkomt dient de geest opmerkzaam te zijn. Je dient eigenlijk altijd alert te wezen.
Zelfrealisatie – ofwel wetenschap van verlichting – is het moment dat Ik Ben voor jou lijkt op te duiken, opeens heel zichtbaar wordt, en de geest bemerkt dat er geen link bestaat met het denken en lichaam maar dat Ik ben geheel daar van onafhankelijk is. Dus geen onderdeel van denken, voelen en lichaam. Ik Ben is nergens aan onderworpen en dat kan gezien worden, hier en nu. Deze realisatie zal jou gelukkig maken. Omdat je dan feitelijk ervaart niet van deze wereld te zijn, nergens aan onderworpen, geheel vrij. Maar als je dit niet echt direct gezien hebt, identificeer je je met van alles, innerlijk en uiterlijk. Misschien geloof je wel dat je vrij bent maar dat is niet voldoende!…Binnen het zien zelf is er geen schaduw.Geloof werpt toch een bepaalde schaduw op. Want een ander kan het tegendeel geloven en wie heeft er dan gelijk?Wetenschap is namelijk geen geloof.
Het is geen uiterlijke wetenschap maar innerlijke: zelfkennis!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten