maandag 18 maart 2019

Vriendschap en familie

De moeder van Ramana Maharshi probeerde hem te van overtuigen terug te gaan naar huis. Dat deed trouwens ook de familie van Jezus toen hij was begonnen met zijn geestelijk werk! Boeddha had zijn gehele familie verlaten, daaronder ook zijn vrouw met pas geboren kind!…
Ook JKrishnamurti had zijn familie (zijn vader) de rug toegekeerd, toen hij zich volledig in liet met de theosofische beweging die hem zag als het nieuwe voertuig van de wereldleraar!
Familie is het nest waarin je geboren wordt. Maar bewustzijn zelf behoort God toe!
Jezus vertelde dat zij die luisteren naar Godswil zijn – nieuwe – familie waren. En om hem te kunnen volgen moest je bereid zijn iedereen achter je te laten, anders zou je hem niet waardig zijn.
Hier gaat het niet om persoonsverheerlijking maar om de Waarheid. Als je God wilt realiseren, maak hem dan ook nummer een.
Zoek geen excuses, zoek geen uitvluchten: maar… Ga voor de Waarheid!
Toen een van Nederlands oudste spirituele boekwinkels – voormalige – Au bout du monde, aan de Singel in Amsterdam, de boeken van Bhagwan (Osho) begon te verkopen en daar in de etalage lagen met een foto van de meester voor op, dat diverse mensen enkel bij het zien ervan verkocht waren en richting Poona vertrokken! De nodige families bleven achter op die manier!… Er stroomden vele tranen, niet alleen van vreugde van de zoekers!…
Vriendschap met God, de verlichting, vraagt beslist om een radicale benadering en geen psychologische. Psychotherapeuten zijn netjes, vergeleken met ontwaakte mensen!… Zij zijn veilig. Je betaalt hen simpelweg! En dan is de klant koning.
Om die reden accepteerde JKrishnamurti dan ook vaak geen geld. Hij wilde geen invloed van de zoeker betreffende zijn werk.
Geld gaat niet samen met God. In deze wereld is geld wel van betekenis om bijvoorbeeld de gasrekening te betalen, nietwaar? Praktische zaken vragen vaak om geld.
Een leraar is onbetaalbaar, wat je hem of haar ook zult schenken. Ook Alexander Smit zei daar iets over: wil je me echt iets geven geef me dan jouw verlichting.
Maar in deze wereld lijkt het allemaal te draaien om familie en geld.
‘Vriendschap met de wereld is vijandschap tegen God.’…
Maar… Jezus, Boeddha, Ramana Maharshi,… trokken niet hun messen en zwaarden tegen de wereld. Maar bloeiden als mens in en door liefde. Zij wezen naar de maan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten