maandag 11 maart 2019

Leraar en leerling zijn een

Je bezoekt een Bijeenkomst in Waarheid en hebt een inzicht, een doorbraak, een ervaring van non-dualiteit (hoe je het ook moge omschrijven).
Maar je volgende stap is dan niet zelf een bijeenkomst houden maar zulke bijeenkomsten, bij wie dan ook, te blijven volgen. Je zegt, ik heb het wel gezien maar ben nog niet klaar om zelf bijeenkomsten te geven!
Dit bespraken we gisteren op onze bijeenkomst hier in Bloemendaal, omdat diverse deelnemers spraken over hun eigen inzichten!
Ik zei: Jullie zijn zeer gezegend, doe er wat mee. Want de boodschap van non-dualiteit is de moeite van het vernemen waard. Maar ik zag de twijfels op hun gezichten. Een ervaring hebben is iets anders dan bijeenkomsten geven, zeiden ze bijna in koor. Ze gaven wel aan waarom, en natuurlijk hadden ze gelijk, zeker in hun eigen ogen! Maar… ik probeerde uit te leggen dat het volgens mij een onderdeel is van hun transformatie, hun inzicht of ervaring die ze hebben gehad. Om zich volledig weerbaar te voelen naar de mensen om hun heen, op de werkvloer, vrienden, gezin, op straat, e.d.
Dat je zonder moeite kan praten over jezelf, over het inzicht.
Trek de cirkel ruimer om jezelf heen. Het gevaar kan zijn dat je in je eigen wereldje van ‘inzicht’ gaat zitten.
Natuurlijk kun je zoiets niet bij jezelf afdwingen maar het is belangrijk om verder te kunnen kijken dan enkel, ik heb iets gezien.
Volgens mij pak je op die manier jouw verlichting dan geheel op. Zoals Jezus van zijn discipelen verwachtte dat ze hem niet alleen volgden, inzichten hadden en ervaringen maar ook dat ze ervan getuigden. Net als hij… En bij de Boeddha was het echt niet anders!…
De aanwezigen hadden niet hun inzicht en/of ervaring bij mij gehad, dat maakte voor mij beslist niet uit. Ik zie het als onderdeel van hun proces van zelfkennis!
Dat lichaam, hart en mind geheel op een lijn komen. Weerstanden waar ook waargenomen worden, onderkent en volledig begrepen.
De leerling is een met de leraar. Zij zijn een!
Dat wat Gezien is of wordt vraagt ook een body.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten