zaterdag 16 maart 2019

Denken

Je kunt er niet omheen, om je eigen denken of dat van een ander.
We zijn denkende mensen.
Dat denken net als geld niet gelukkig maakt is een feit maar misschien wel wat gelukkiger, want wie niet goed nadenkt kan behoorlijk vallen.
Denken is niet wat we zijn maar weerspiegelt wel onze relaties met anderen. In ons denken zien we de krankzinnigheid ten top!
Krankzinnigheid die je dan weer terug kunt vinden in de samenleving. In bijvoorbeeld Hitler Duitsland dachten mensen na hoe ze zo snel mogelijk van al die joden konden afkomen! Dit denken was natuurlijk ziek.
Onze geest kan ziek zijn. Net als ons lichaam kanker kan hebben.
Er zijn mensen die zeggen dat de geest niet ziek kan zijn. Maar over welke geest hebben we het dan?
De hele leer van Boeddha wordt weleens samengevat met: Het goede te doen, het kwade te laten en de geest te zuiveren.
Hoe zuiveren we onze geest?…
Door gevoelig te zijn voor wat is. De bereidheid te hebben om waar te nemen.
De mensen die bezig waren met het zogenaamde jodenprobleem, dachten slechts beperkt na. Wilden zien waarnaar ze verlangden.
Waar verlang jij naar, als je denkt aan iets of iemand?
Ons denken lijkt het spoor te volgen van onze verlangens en die kunnen behoorlijk afwijkend zijn!

Volgens de Boeddha was (is) verlangen dan ook de oorzaak van ons lijden.
Toen Jezus voor veertig dagen de woestijn in ging om te vasten, werd hij behoorlijk geconfronteerd met allerlei denkbeelden en verlangens. Boeddha koos voor zijn verlichting een rustige plek in de natuur onder een boom. Daar werd hij verzocht door Mara op diverse manieren. Net als Jezus zo’n vijfhonderd jaar later, weerstond hij de verzoeking met glans.
Het zijn onze verlangens die op hol kunnen slaan en ons mee kunnen voeren naar de diepste duisternis van het bestaan!
JKrishnamurti zei dat alle verlangens een pot nat zijn, ook onze verlangen naar verlichting. En wat gebeurt er als je niet meer verlangt naar de verlichting? Dan ga je volgens mij simpelweg waarnemen en gewaarzijn is juist jouw ware natuur. In dat gewaarzijn bestaat vrijheid, die niet gevonden kan worden met het denken. Het denken is een herhaling van zichzelf, het bekende, kennis, herinneringen en… verlangens!
Liefde, stilte, niets,… kunnen onze geest genezen: weer op het juiste spoor krijgen. Een spoor dat niet leidt naar de vernietigingskampen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten