donderdag 7 maart 2019

De zelfbenoemde leraar

Sommigen doen daar heel minderwaardig over maar… de Boeddha had geen leraar die hem benoemde. Jezus ook niet. En dat zijn toch al twee enorme spirituele  kopstukken.
In de vorige eeuw waren wereldwijd Osho en Jiddu Krishnamurti in het nieuws. Zij spraken en spreken nog, heel veel zoekers aan. Beiden waren geheel zelfstandig begonnen met hun geestelijk werk. Jiddu Krishnamurti was wel eerst ontdekt door de theosofie en naar voren geschoven als het nieuwe voertuig van de wereldleraar maar voor die rol bedankte hij uiteindelijk. Hij ging alleen verder…
De Paus en de Dalai Lama zijn ook wereldwijd bekend maar zijn wel benoemd!
Binnen de Advaita zijn Sri Nisargadatta en Sri Ramana Maharshi heel bekend. De eerst genoemde hier, volgde wel een bepaalde lijn, en de tweede niet!
Het lijkt er echt bijna op dat de grote der aarde, zelfbenoemde leraren zijn. Grappig want daar wordt volgens mij vaak zo minderwaardig overgedaan.
Wil de echte leraar opstaan. Dat is natuurlijk moeilijk te bepalen. Maar het zijn geen psychologen of middelbare school leraren die je wel eventjes kunt beoordelen op hun ervaring en opleiding.
Een spirituele leraar blijft een ontdekking net als zelfkennis trouwens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten