maandag 25 februari 2019

'Keuzeloos gewaarzijn'

Dit begrip, omschrijving is vooral bekend geworden door Jiddu Krishnamurti (1895 India – 1986 Amerika). Door Jan Foudraine (Swami Amrito) ook wel omschreven als: anti-meester!
Het klopt, JK wilde geen volgelingen. Verwierp goeroes. Maar dat niet alleen, hij verkondigde ook geen bepaalde weg naar de verlichting. Zijn bekende woorden zijn dan ook: ‘De Waarheid is een land zonder paden.’ En, ‘Vrijheid gaat aan vrijheid vooraf.’
Gisteren bezocht ik in Alkmaar het centrum Zenit dat tegenwoordig in handen gekomen is van iemand anders, een dame. Nu heet het centrum Drops of happiness. Daar was gisteren een videobijeenkomst georganiseerd door Pim Kuiper (zie video: https://youtu.be/P8xn5MUAxs0).
We keken met elkaar naar een zwartwit opname, lezing van JK. Je kon met een Nederlandse vertaling (aan elkaar geniete A4tjes) het volgen. Maar Krishnamurti is vrij goed te volgen ook zonder vertaling. Hij nodigde de luisteraars uit zelf na te denken. Hij vroeg bijvoorbeeld wat de oorzaak van angst was. En hij zei daarbij dat je dan niet moest gaan wachten welk antwoord hij zou gaan geven!… Toevallig liep toen de dvd vast, een oudje zei Pim later, 26 jaar. We waren al een tijdje aan het kijken en luisteren en ik stelde voor dan dat dan ook te gaan doen met elkaar, direct met elkaar na te denken over de mogelijke oorzaak van angst in ons leven.
Tijd en denken werden als optie naar voren gebracht.Het denken aan de toekomst, wat kan gebeuren.
En juist, het denken dat projecteert!…
Goed, met elkaar gingen we even de diepte in zonder een antwoord te hebben op dat moment van JK. Maar het kon eigenlijk niet beter, want we waren zelf echt even met elkaar goed in gesprek!
JK even alleen als aangever!
Pim Kuiper organiseert, met behulp van de Stichting Krishnamurti Nederland, bijeenkomsten in Haarlem, Alkmaar en Amsterdam. Voor meer info: https://www.krishnamurti.nl/
Ja, wat is keuzeloos gewaarzijn?
Dan is er volgens mij sprake van niemand, geen centrum, enkel gewaarzijn.
Maar volgens mij zei JK dat ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten