zaterdag 2 februari 2019

De eerste satsang kerk?

Je hebt prachtige oude kerkjes, die bij leegloop dan vaak worden omgedoopt tot woning. In mijn omgeving (Bloemendaal – Haarlem) ken ik al zo’n drie kerken die tot woning(en) zijn geworden. In Haarlem bijvoorbeeld de Heilige Hart Kerk. Grote kerk trouwens, nog steeds aan de buitenkant, maar volledig binnen verbouwd… tot de nodige appartementen.
Veel leraren die satsang geven, hebben een portret van hun leraar/meester/guru bij hen op het podium staan. Met wierook, bloemen, kralenketting, e.d.
Ze vereren hun leermeester!
Mijn leermeester is Jezus. (Voor meer achtergrond informatie: https://rozenhart.blog/whos/krishnamurti-jezus/)
De verschillen en overeenkomsten met een gewone kerk zullen dan zijn…
De (grote) verschillen:
> JIJ bent DAT. Niet alleen Jezus is God maar ook jij.
> Na een lezing (zogenaamde preek) zal er ruimte zijn voor vragen.
> Stilte in de vorm van gebed en/of meditatie.
> Jezus zal wel centraal staan, zijn leringen maar (en dit is een grote maar!) er zullen ook dingen gezegd kunnen worden over de Boeddha, Krishna, Sri Ramana Maharshi, en anderen.
> …
De overeenkomsten:
> Geen toegangsprijs maar collecte.
> Jezus als de grote leermeester.
> Het Nieuwe Testament als inspirator. (Eigenlijk is dat ook een verschil, want heel veel kerken staren zich ook erg graag blind op het Oude Testament: terug te zien in hun  belangstelling voor politiek, rijkdom en het leger.)
> Liefde zijn boodschap.
> …
Jezus zal niet zozeer (wat juist heel gewoon is binnen de kerk!) als de Redder naar voren worden geschoven maar veel meer als de Guru. Leraar. Deepak Chopra schreef er al een boek over: De derde Jezus.
Zijn leringen die nog altijd vaak weg worden gemoffeld, ja, zelfs binnen de kerk! Het is blijkbaar makkelijker iemand te aanbidden dan te begrijpen.…
De satguru is en blijft natuurlijk God. Devotie tot de leermeester is niet verkeerd, mits niet overdreven. We zijn allen mensen! Een Godmens, is ook een mens maar waarin God volledig is verwerkelijkt. ‘De Avatar.’ Zoals Jezus – al – zei: Wie mij heeft gezien, heeft de Vader gezien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten