maandag 21 januari 2019

Heb je een leraar nodig?

Ik denk het wel. Anders zou men ook geen spirituele boeken lezen! Geen boeken over verlichting en zelfkennis. Anders zou je genoeg hebben aan je eigen wijsheid, lijkt mij.
Krishna is populair. Osho is populair. Jezus is populair. Mohammed is populair. Boeddha is populair. Krishnamurti is populair. Nisargadatta is populair.
Ramana Maharshi is populair. Alexander Smit is populair. Et cetera.
Achteraf
weet je wat je zocht. Vooraf niet. Je denkt slechts te weten.
Een gerealiseerd leraar kan daarom een belangrijke spiegel zijn, niets meer en niets minder. Iemand die inzicht heeft in de ware natuur, weet dus waar ie het over heeft, nietwaar?
Maar we trekken nog weleens een verkeerde leraar aan. Iemand die helemaal niet echt gerealiseerd is. Misschien iets heeft ervaren, iets heeft gezien. Maar meer gelooft in aanzien, geleerdheid, geld, invloed en dergelijke. Het duurt weleens een tijdje voordat zo’n leraar dan door de mand valt.
Dan geven alle leerlingen in koor zo’n leermeester de schuld: Hij/Zij heeft hen bedrogen!
Je neemt een risico als je gaat voor een leraar. Zulk een risico moet je dan maar slikken, vind ik. Wees sportief. Blijf bovenal gefocust op de Waarheid. Hoeveel risico neemt een mens niet als ie in een auto stapt of in het huwelijksbootje?...
Wat er ook gebeurt, verlies nimmer je liefde voor de Waarheid.
God is satguru.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten